SWIFT BIC

Τι είναι το SWIFT BIC

Όσοι κάνετε online αγορές, ή λαμβάνετε το statement της κάρτας και του τραπεζικού σας λογαριασμού θα έχετε δει τη φράση swift-bic και δίπλα να αναφέρονται κάποια γράμματα. Οι περισσότεροι ίσως να μην είναι οικείοι με το swift-bic και τι ακριβώς είναι αυτό. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητο για κάθε συναλλαγή μέσω τράπεζας, αφού πλέον ζητείται απαρέγκλιτα μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως είναι τα προσωπικά σας και το IBAN.

Παραδείγματα Swift/BIC από Alpha Bank & Πειραιώς

Ιστορία & Ίδρυση

Το swift-bic ιδρύθηκε πριν 46 χρόνια στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην πόλη La Hulpe στο 1974. Ουσιαστικά είναι ο διάδοχος ή αν προτιμάτε ο αντικαταστάτης του παλιού telex. To telex χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή για μεταφορά κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο. Είχε όμως δύο σημαντικά προβλήματα, το πρώτο ήταν πως αργούσε αρκετά και το δεύτερο ότι ήταν ιδιαίτερα ευπαθές σε κακόβουλες εισβολές. Οπότε η ασφάλειά του ήταν εν αμφιβάλω σε πλείστες περιπτώσεις. Κάπως έτσι μία επτάδα τεράστιων διεθνών τραπεζικών κολοσσών, σύστησαν μία εταιρεία σε συνεταιριστικό καθεστώς. Μέσω αυτής δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο δίκτυο για μεταφορά εμβασμάτων παγκοσμίων, πολύ πιο γρήγορα από το telex και σίγουρα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν πέρασαν πάρα μόνο τρία χρόνια και ο Swift είχε ήδη μπει σε πέντε χώρες και 230 τράπεζες. Πριν μπούμε δηλαδή στη δεκαετία του 80. Ο λόγος που το έκανε και το κάνει τόσο ξεχωριστό, είναι πως δημιουργεί συνεχώς νέα unique μηνύματα και κωδικούς για διαφορετικές συναλλαγές.

Αν κάποιος αναρωτηθεί λοιπόν τι κερδίζει η swift, σίγουρα θα έχει ένα πολύ εύλογο ερώτημα. Κι η απάντηση όμως είναι εξαιρετικά απλή. Κάθε εταιρεία, τράπεζα, που θέλει να γίνει μέλος της SWIFT θα πρέπει να καταβάλει σε αυτή ένα ποσό ετησίως, αλλά και ένα μικρό ποσοστό σε κάθε συναλλαγή. Έχοντας πλέον γίνει απαραίτητη, καταλαβαίνει κανείς, ότι το κέρδος που αποκομίζει, για τις πολύτιμες βέβαια υπηρεσίες που προσφέρει, είναι τεράστιο.

Πως προκύπτει ο κωδικός

Ακόμη μία συνήθης απορία είναι πως προκύπτει ο κωδικός SWIFT/bic που βλέπουμε. Θα σας το δώσουμε άμεσα με ένα παράδειγμα χρησιμοποιώντας τον swift-bic της Εθνικής Τράπεζας, που είναι ETHNGRAA

  • To ΕΤΗΝ έχει να κάνει με την επωνυμία της τράπεζας
  • Το GR με τη χώρα στην οποία βρίσκεται
  • Τα δύο τελευταία έχουν κάνουν με τον κωδικό της θέσης, ή της πόλης στην οποία βρίσκεται

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη τρία γράμματα στο τέλος. Είναι προαιρετικά και έχουν να κάνουν με το υποκατάστημα της τράπεζας.

Ποιοι είναι οι Κωδικοί SWIFT BIC στην Ελλάδα & την Κύπρο

Για να δείτε όλους τους κωδικούς swift-bic των ελληνικών τραπεζών μπορείτε να πατήσετε πάνω σε αυτό το link.

Γνωρίστε άμεσα και γρήγορα τις 2 Καλύτερες Μεθόδους Συναλλαγής 

SKRILL

Skrill, Άνετα & Γρήγορα

Η Skrill είναι ένα από τα πλέον γνωστά και αξιόπιστα e-wallet που θα βρείτε στην ηλεκτρονική αγορά. Τα κορυφαία, νόμιμα, ελληνικά, στοιχηματικά site έχουν διαθέσιμη ως επιλογή για αναλήψεις και καταθέσεις, τη Skrill. Οι κυριότερες εξ’ αυτών είναι οι: Novibet, Betshop, Goalbet.

100% Ασφάλεια Συναλλαγών
neteller

Αποκτήστε σήμερα την Neteller

Oι κορυφαίες νόμιμες ελληνικές στοιχηματικές πλατφόρμες παρέχουν στους παίκτες τους τη Neteller ως μέθοδο συναλλαγής, τόσο για αναλήψεις, όσο και για καταθέσεις. Οι Novibet, Betshop, Goalbet είναι κάποια από τα καλύτερα στοιχηματικά σάιτ που προσφέρουν συναλλαγές με Neteller.

100% Δωρεάν Εγγραφή